Brugere i ansættelsesudvalg

Giver brugerne indflydelse på, hvem de skal samarbejde med i hverdagen

Hvad

En eller flere brugere er med i ansættelsesudvalget, når der skal ansættes nye medarbejdere.

Brugere i ansættelsesudvalgHvordan

Brugerne skal klædes på til at udfylde deres rolle i ansættelsesudvalget. Og ledelsen og medarbejderne skal have en ramme for, hvordan brugernes ønsker og meninger kan bruges i ansættelsesprocessen. Her er nogle idéer til, hvordan I kan gribe det an:

  • Drøft, hvordan I forestiller jer at inddrage brugerne i ansættelsesprocessen. Vil I høre dem? Skal de have reel indflydelse på, hvem der ansættes? Hvad vil det betyde for jer som medarbejdere?
  • Drøft med brugerne, hvordan de kunne tænke sig at blive inddraget – og hvad der er vigtigt for dem og jer. Hvorfor og hvordan giver det mening, at brugerne er med i ansættelsesudvalget? Lav en klar aftale om, hvordan brugerne har indflydelse, og hvor meget indflydelse de får.
  • Lav sammen med brugerne en procedure for en god ansættelsessamtale. Hvordan stiller I spørgsmål til en ansøger? Hvem stiller hvilke spørgsmål? Hvad vægter I højt i tilbuddet, og hvordan forholder I jer til det, når den nye medarbejder skal vælges? Hvordan beslutter I, hvem der skal ansættes?
  • Beslut, hvordan brugerrepræsentanten til ansættelsesudvalget vælges. Skal han eller hun udpeges af ledelsen eller medarbejderne? Kan man selv melde sig? Skal brugerne stemme om, hvem det skal være?
  • Tal inden ansættelsessamtalen med brugerrepræsentanten om, hvilke spørgsmål der skal stilles til samtalen, og hvilke spørgsmål brugerrepræsentanten kunne tænke sig at stille.
  • Tal om, hvordan I beslutter, hvem der skal ansættes. Hvad hvis I er uenige? Stemmer I om det, eller taler I jer frem til en fælles beslutning. Gør det konkret, hvad brugeren kan forvente til samtalen, og når I skal beslutte, hvem der skal ansættes.
  • Vær meget opmærksom på at lytte til brugerrepræsentanten og de argumenter, han eller hun kommer med. Også selvom det er nogle andre argumenter og andre fokusområder, end I er vant til.

Hvorfor

Personalet spiller ofte en stor rolle i brugerens privatliv og dagligdag. Derfor kan det være en god idé at have brugere med til ansættelsessamtaler og i beslutninger om, hvem der skal ansættes. Ligesom der ofte er medarbejderrepræsentanter med, når der skal ansættes nye kollegaer.

 

Del siden:  
Platform for brugerindflydelse Socialt Udviklingscenter SUS, Nørre Farimagsgade 13, 1364 København K, +45 3393 4450, sus@sus.dk