November 2012

Recovery og discovery

Preben Meilvang

Underviser og konsulent, pædagog, maniodepressiv og ædru alkoholiker

Hvad bruger du din dag på?
– Jeg underviser og holder foredrag om psykiatri og recovery. Med afsæt i min egen historie. Jeg er maniodepressiv og ædru alkoholiker, i dag er jeg ’kommet mig’. Jeg har uddannet mig som brugerlærer, som MB’er (medarbejder med brugerbaggrund, red.) og som pædagog. Jeg har været ansat i tre år  som pædagog på fuld tid og normale vilkår.

– Jeg er også meget optaget af begrebet livshistoriefortællinger og er med i et netværk om forandring af livshistoriefortællinger.

– I perioder af mit liv med svær depression, har jeg følt mig som en olding på 95 år, og så er det jo FEDT i nutiden at være 60 år og i god fysisk, psykisk og social form.

Dine foredrag handler både om recovery og discovery – hvad vil det sige?
– Recovery vil sige at komme sig efter en psykisk sygdom, og det er godt at have fokus på det. Men ingen psykiatribrugere er interesseret i at få deres gamle liv tilbage – vi vil have det liv, du har! Jeg har rejst jorden rundt og arbejdet i Hong Kong, Filippinerne og USA, men jeg havde det af helvede til, når jeg var psykisk syg og drak for meget. Så med discovery mener jeg, at man skal ud og opdage verden på ny.

– Jeg har brugt en del tid på at rydde op i mit liv, det har været vigtigt. Det handler både om mine relationer til andre, som jeg måske har gjort ondt, om mit misbrug og min gæld.

Hvad er brugerindflydelse for dig?
Anerkendelse, respekt og værdighed er tre meget vigtige ord. Når man er misbruger eller psykisk syg, får man ingen anerkendelse fra samfundet; tværtimod. Og man har rigtig meget uværdighed i sit liv.

– Jeg vil tilføje ordet inklusion: For at man kan komme sig efter en psykisk sygdom, er det vigtigt, at man betyder noget for andre.

Del siden:  

Det er fedt at være 60 år og i god fysisk, psykisk og social form.

– Preben Meilvang

 

Læs mere om Preben Meilvangs foredrag og aktiviteter på www.prebenmeilvang.dk

Platform for brugerindflydelse Socialt Udviklingscenter SUS, Nørre Farimagsgade 13, 1364 København K, +45 3393 4450, sus@sus.dk