Maj 2013

“Min tilværelse er sat i stå”

Johnny Jagwani

Illustrator, dobbeltkulturel, spastiker, papegøje-ejer

Hvad bruger du din dag til?
Jeg er på kontanthjælp og ‘går’ og håber på at få bevilget en førtidspension. Desværre kan jeg ikke arbejde på grund af mit handicap. Jeg har en klagesag i gang og venter på en afgørelse. I min fritid har jeg et tegneserieprojekt, som jeg drømmer om at tegne.

– Min tilværelse er sat i stå, mens sagen kører. Det er, som om alt andet bliver sat ud af kraft.  Jeg kan heller ikke tage på ferie. Det er paradoksalt: Jeg har ret til at holde ferie som alle andre, men fordi jeg ikke selv er herre over, hvordan klagesagen går, kan jeg ikke bede min hjælper pakke en kuffert og tage en uge af sted. Hvor er retssikkerheden henne?

Hvad betyder brugerindflydelse for dig?

– Følelsen af at have brugerindflydelse i det daglige forsvinder, når man ikke føler sig lyttet til. Det er både rart og nødvendigt at være med i de beslutninger, der bliver taget om ens liv. Det er alfa og omega at få lov til selv at bestemme, hvad der vil ske.

Du kalder dig ’dobbeltkulturel’ – hvad vil det sige?
Min mor er fra Jylland, og min far var fra Indien. Jeg er vokset op på Amager og godt integreret, men oplever alligevel nogle gange, hvordan det er at være ’fremmed’.

– En dag under Muhammedkrisen, da jeg var på udflugt med en hjælper (Johnny bruger kørestol, red.), var der nogle, der råbte efter mig: “Skrid hjem, hvor du kommer fra” – og jeg fik at vide, at min etnisk danske hjælper ikke skulle arbejde for en som mig.  Så fortalte jeg dem, at jeg stammede fra Rigshospitalet, og spurgte, om de ville gi’ en taxa.

Tegning: spastiker i kørestol og hjælper: "Dig, dig dig - hvorfor er det altid dine behov"

Illustration: Johnny Jagwani

 

Del siden:  

Følelsen af at have brugerindflydelse i det daglige forsvinder, når man ikke føler sig lyttet til.

Johnny Jagwani

 

 

Platform for brugerindflydelse Socialt Udviklingscenter SUS, Nørre Farimagsgade 13, 1364 København K, +45 3393 4450, sus@sus.dk