Januar 2013

Kasserne skal passe til mennesket

Maria Nagel

Frivillig, postmoderne bondekone, tidligere hjemløs, læsehest

Hvad bruger du din tid til?
– Jeg søger job og bruger tid på at forbedre mine chancer for at komme ind på socialrådgiveruddannelsen. Jeg er uddannet social- og sundhedshjælper og vil gerne bygge videre på min uddannelse. Gennem mit frivillige arbejde har jeg fundet ud af, at jeg er god til at skabe kontakt med folk.

– Jeg har selv været hjemløs og har lavet meget frivilligt arbejde på hjemløseområdet, for hjemløseavisen Hus Forbi og i SAND, De hjemløses landsorganisation. Jeg er stadig aktiv i SANDs kvindenetværk. Jeg sidder også i styregruppen for Brugernes Bazar (årligt tilbagevendende begivenhed arrangeret af Rådet for Socialt Udsatte, red.). Det er spændende – det er stedet, hvor brugerne bliver hørt.

– Her sidst på måneden skal jeg forhåbentlig i gang med at være brugerindflydelsesguide. Jeg regner også med, at jeg skal være gæsteforelæser på socialrådgiveruddannelsen på den Sociale Højskole i Esbjerg i år. Det har jeg været før.

Du er også ’postmoderne bondekone’ – hvad vil det sige?
Postmoderne bondekone betyder, at jeg bor på landet med min kæreste, som er uddannet landmand.  Jeg går op i de gamle dyder som at bruge de ting, vi dyrker i egen have, og jeg eksperimenter med syltning og opskrifter. Jeg nyder mit landliv men ikke på den gammeldags måde.

Hvad betyder brugerindflydelse for dig?
Brugerindflydelse betyder for mig, at man bliver hørt og mødt dér, hvor man er – af de instanser og institutioner, man er i kontakt med. Brugerindflydelse betyder, at man selv er med til at danne rammerne for sit liv, selvom man er bruger af en institution eller et værested. Brugerindflydelse er vigtigt for alle.

– Som socialt udsat føler man sig ofte sat uden for indflydelse på sit eget liv, fordi man ikke passer ind i nogen kasser. Så brugerindflydelse er, at man tilpasser kasserne til mennesket og ikke omvendt.

 

Del siden:  

Som socialt udsat føler man sig ofte sat uden for indflydelse på sit eget liv, fordi man ikke passer ind i nogen kasser. Så brugerindflydelse er, at man tilpasser kasserne til mennesket og ikke omvendt.

Maria Nagel

 

 

Platform for brugerindflydelse Socialt Udviklingscenter SUS, Nørre Farimagsgade 13, 1364 København K, +45 3393 4450, sus@sus.dk